Toegankelijkheid Android

Er zijn drie apps van Eyesfree die de standaard voor de toegankelijkheid van het Android platform representeren.

1. Talkback
Zorgt voor de spraakuitvoer tijdens het navigeren door de verschillende menu’s van het Android platform of toegankelijke apps. De zogenaamde labels worden uitgesproken.

2. Soundback
Maakt een soort blikgeluidje als je door de verschillende elementen van het Android platform of toegankelijke apps loopt. Spreekt dus niet uit welk onderdeel het is, dat doet Talkback, maar geeft aan dat je van het ene naar het andere keuze in een scherm gaat. 

3. Kickback
Geeft ook de verschillende elementen aan maar geeft dit aan door trillingen.

Toegankelijkheid activeren
De apps zijn te downloaden van de Androidmarket.
Om ze actief te gebruiken ga je naar Instellingen > Toegankelijkheid selecteren en vervolgens selecteer je de apps die je wil gebuiken.

Spraakuitvoer
Voor de nederlandse spraakuitvoer van Talkback heb je een nederlandse spraaksynthesizer nodig.
Pico TTS is meegeleverd met Android maar heeft (nog) geen Nederlandse spraak.
Er zijn Nederlandse spraaksynthesizer (TextToSpeech) apps te vinden in de Android Market.
Deze bestaan uit een zogenaamde engine die de spraak aanstuurt en een taal ondersteuning.

eSpeak is een gratis app en heeft de nederlandse spraak. Klinkt wat blikkerig maar is wel te verstaan (deze gebruik ik).
Svox Classic TTS kost  € 2,19 en heeft de nederlandse spraak. Klinkt een stuk natuurlijker, dus waarschijnlijk beter te verstaan.

Spraakuitvoer instellen
Als je eSpeak van de Market heb gedownload en geinstalleerd, kun je onder Instellingen > Spraakinvoer en -uitvoer > Instellingen voor tekst-naar spraak > Standaardengine eSpeak selecteren. Hier kun je ook de spraaksnelheid en de Taal instellen. Kies onder Taal voor Nederlands. Er zijn meerdere talen mogelijk.

Spraakherkenning
Met spraakinvoer kun je iets inspreken zoals bijvoorbeeld commando’s om iets uit te voeren maar ook om uitgesproken woorden om te zetten naar tekst.
Sinds kort is ook Nederlandse spraakinvoer mogelijk. Dit vind je onder Instellingen > Spraakinvoer en -uitvoer > Instellingen spraakherkenning. Onder Taal kun je o.a. Nederlands selecteren.

Navigeren
Om door de menu’s te navigeren gebuik  je de optische muis op je Android telefoon. Bij de HTC Desire is dat een  fysiek rond knopje onder het scherm, naast de Home en de Menu knop. Door je vinger over de knop van boven naar beneden te bewegen, kun je door de verschillenden onderdelen van het menu lopen. Van links naar rechts voor een horizontaal menu.

2 responses

14 02 2012
Nien

Hallo, ik heb espeak gedownload op mijn galaxy ace maar hoe kan ik nu commando’s geven?

14 02 2012
Nien

Hallo, ik heb espeak gedownload op mijn galaxy ace maar hoe kan ik nu commando’s geven?

Plaats een reactie